Publiek jaarverslag Veiligheidsregio Brabant-Noord

 

Open verkort jaarverslag

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorwoord

01

 

 

Over ons

02

 

 

Meer onderwerpen

Incidenten

03

Verhalen

04

 

 

Brandweer

05

 

 

Risicobeheersing

06

 

 

 

Crisisbeheersing

07

Bedrijfsvoering

08

Vooruitblik op 2024

09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voldaan en trots terugkijken op een jaar vol verbinding

 

 

Ik kijk met een voldaan én trots gevoel terug op 2023. In september vierden we op onze nieuwe locatie in Zeeland het 12,5-jarig bestaan van onze regionale organisatie. Voor mij was het een uitgelezen moment om stil te staan bij wat we samen in al die jaren hebben opgebouwd. De nieuwe locatie in Zeeland staat voor mij ook voor verbinding. Collega’s met verschillende werkprocessen en achtergronden ontmoeten elkaar en werken samen. Alles komt hier letterlijk en figuurlijk samen.

In 2023 leverden we ook diverse nieuwe plannen op. Denk aan het vierjarig beleidsplan, dat richting geeft aan de toekomst. Dit nieuwe plan bevestigt dat we op de goede weg zitten en het vertrouwen van het bestuur hebben. Er is ook een regionaal crisisplan, samen met onze buurregio, opgesteld. En met het nieuwe dekkingsplan van de brandweer kunnen we weer jaren vooruit. Ook hebben we mogen investeren in de versterking van de crisisbeheersing.

Om mee te gaan met de tijd en ontwikkelingen, vond een enorme migratie van onze digitale werkomgeving plaats. Zo kunnen we beter, efficiënter en veiliger digitaal samenwerken. De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel en zijn op sommige punten voor verbetering vatbaar. Samen kijken we hoe het beter kan, en daar leren we van. De visitatie die in 2023 plaatsvond, is ook zo’n leermoment. We kregen een spiegel voorgehouden, waaruit blijkt dat we in staat zijn om reëel naar onze eigen organisatie te kijken. We hebben de afgelopen jaren een flinke ontwikkelstap gemaakt, maar erkennen ook: we zijn er nog niet.

Het afgelopen jaar hebben we ons, net als het jaar ervoor, enorm ingezet voor de vluchtelingenopvang in onze regio. Nu we die rol hebben overgedragen aan anderen, kunnen we tevreden terugkijken op onze inzet tijdens deze langdurige crisis.
Veel andere thema’s lopen in 2024 wel door voor ons. Denk aan onze focus op een blijvende sterke samenwerking met partners. Ook blijven we investeren in vakmanschap, en gaat het nieuwbouwproject voor onze locatie in Den Bosch een nieuwe fase in. Tot slot willen we naar een dynamisch risicoprofiel toe, nemen we het onderwijsstelsel onder de loep én zien we uit naar onze nieuwe operationele uniformen.

Kortom: er is genoeg te doen! De afgelopen jaren werden we in beslag genomen door onverwachte gebeurtenissen. We weten niet wat 2024 brengt, en die onzekerheid hoort bij ons werk. Wat ik wél weet, is dat we er professioneel en goed op zullen acteren. Net zoals we in 2023 steeds hebben gedaan.

 

Marie-Louise van Schaijk

Directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord en Commandant Brandweer

Over ons

 

Bekijk video

Onze missie: ‘Samenwerken aan veiligheid.’

Als Veiligheidsregio Brabant-Noord werken wij met elkaar aan een veilige Brabantse leefomgeving. Wij leren mét en ván bedrijven, burgers, gemeenten en onze partners over belangrijke veiligheidsthema’s, nu en in de toekomst.



Onze visie

Elke dag werken wij op een professionele en bevlogen manier mee aan een duurzaam veiliger Brabant. We beschikken over waardevolle informatie, kennis en ervaring op het gebied van veiligheid. Door deze unieke expertise te bundelen en te delen, werken we samen aan het succesvol voorkomen, voorbereiden, bestrijden en leren van crises en incidenten. We brengen (toekomstige) veiligheidsthema’s en -risico’s in kaart. En verbinden hierbij verschillende partners. Samenwerken vinden wij vanzelfsprekend. We zijn sterk lokaal verankerd. Met elkaar voeren we ons vak met passie, trots en plezier uit.

Onze regio

650000 
inwoners

wonen, werken en recreëren in Brabant-Noord.

11
gemeenten

Bernheze, Boekel, Boxtel, Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel en Vught.

38

brandweer-­
kazernes

bekijk hier de kazernes uit regio Brabant-Noord. 

Onze mensen

Beroepsmedewerkers

Totaal 305 medewerkers

Brandweervrijwilligers

Totaal 917 medewerkers

Jeugdbrandweerleden

Totaal 64 medewerkers

Overig personeel

Totaal 54 medewerkers

Onder overig personeel worden externen en stagiaires verstaan.

Leeftijdsverdeling beroepsmedewerkers

LeeftijdVrouwMan
15 tot 25 jaar11
25 tot 35 jaar1837
35 tot 45 jaar1749
45 tot 55 jaar2464
55 tot 65 jaar1869
65 jaar en ouder16
Totaal79226

Leeftijdsverdeling brandweervrijwilligers

LeeftijdVrouwMan
15 tot 25 jaar439
25 tot 35 jaar18203
35 tot 45 jaar17265
45 tot 55 jaar5223
55 tot 65 jaar3128
65 jaar en ouder012
Totaal47870

Instroom 2023 aantallen

Instroom 2023 aantallenVrouwMan
Brandweervrijwilligers1073
Beroepsmedewerkers2224
Jeugdbrandweer26
Extern personeel823
Stagiaires13
Totaal43129

Uitstroom 2023 aantallen

Uitstroom 2023 aantallenVrouwMan
Brandweervrijwilligers555
Beroepsmedewerkers1115
Jeugdbrandweer116
Extern personeel1014
Stagiaires14
Totaal28104

 

 

Incidenten

GRIP

Er heeft in 2023 zes keer een GRIP 1-incident plaatsgevonden in regio Brabant-Noord en één keer een GRIP 2-incident. Grip staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. Daarnaast is er 21 keer een lokale incidentafstemming geweest zonder coördinatie, dit noemen we ook wel GRIP 0. 

 

 

Aantal GRIP incidenten

 

Aantal incidenten

De brandweer is in 2023 voor 3.475 incidenten gealarmeerd. Dit aantal beschrijft het aantal incidenten waar de brandweereenheden van Veiligheidsregio Brabant-Noord zowel binnen als buiten de regiogrens zijn gealarmeerd. In tegenstelling tot vorig jaar zijn in de eerste zes maanden van 2023 grote stormen binnen ons verzorgingsgebied uitgebleven.

 

 

Verhalen

 

 

 

Handcrew Zuid-Nederland

 

Nieuw regionaal crisisplan

 

 

Nieuwe locatie Zeeland

 

Versterking Crisisbeheersing

Brandweerzorg

We bouwen aan een toekomstbestendige brandweer voor en door inwoners. Goede parate brandweerzorg vanuit onze 38 brandweerposten is hierbij het uitgangspunt. De lokale verankering en het behoud van vrijwilligheid heeft volop de aandacht. 

Lees hieronder wat we in 2023 hebben bereikt.

Dekkingsplan 

In de afgelopen jaren is door het Veiligheidsberaad en de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), in afstemming met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de vakbonden en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) gewerkt aan een nieuwe (landelijke) systematiek voor het opstellen van dekkingsplannen. Deze systematiek is vastgelegd in een handreiking. Waar voorheen de veiligheidsregio’s ieder op eigen wijze een dekkingsplan opstelden, levert de handreiking een systematiek op die bijdraagt aan een uniforme landelijke werkwijze en realistische opkomsttijden. We concluderen dat met de huidige spreiding van brandweerkazernes, het aantal eenheden en de organisatie, we passende brandweerzorg kunnen bieden in Brabant-Noord. Ook de beschikbaarheid van de eerste tankautospuiten is op niveau. Het dekkingsplan 2024-2027 is op 30 november 2023 vastgesteld door het Algemeen Bestuur.

Vakmanschap en paraatheid

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de Brandweerschool kwalitatief goed onderwijs levert. We constateren echter dat er te weinig opleidingen kunnen worden gedraaid om aan de stijgende vraag te voldoen, met als gevolg dat er nu minder mensen (kunnen) instromen in de operationele bezetting dan dat er uitstromen. Dit vormt op termijn een risico voor de continuïteit van de operatie.

Op basis van een landelijk waarneembare trend zien we dat de gemiddelde tijd dat een brandweerman en -vrouw zich nog aan de brandweer bindt, afneemt. Dit betekent dat de opleidingsbehoefte in de toekomst naar verwachting verder zal toenemen.

Daarnaast zien we dat er landelijke en regionale ontwikkelingen zijn, die een groter beroep doen op de vakbekwaamheidsorganisatie. Het gaat dan om het vakbekwaam worden en blijven. Vanuit het Programma Vakmanschap wordt vormgegeven aan een verschuivende focus van oefenen naar (bij)scholen.

Om aan de – naar verwachting structureel – toenemende behoeftestelling ten aanzien van blijvende vakbekwaamheid te kunnen voldoen, is investeren noodzakelijk en onvermijdelijk. De huidige vakbekwaamheidsorganisatie zit aan de grenzen van haar capaciteit.

Afgelopen periode is onderzocht welke structurele (extra) behoefte er is om vakmanschap op een toekomstbestendige wijze te organiseren. In de begroting 2024 zijn door het bestuur aanvullende structurele middelen beschikbaar gesteld om de verstevigingsoperatie te kunnen realiseren. 

Grootschalige jeugdbrandweeroefening

Op zaterdag 1 juli 2023 organiseerde de Jeugdbrandweer Heusden een grootschalige rampenoefening. Van Texel tot Zierikzee en van Meppel tot Barendrecht, korpsen uit alle hoeken van het land waren aanwezig. In totaal namen meer dan 350 jeugdleden van 34 jeugdbrandweerploegen en 23 verschillende jeugdbrandweerkorpsen uit heel Nederland deel aan deze oefening. Daarnaast werkte een grote groep vrijwilligers mee om deze oefening in goede banen te leiden. De oefening vond plaats op het Defensie CBRN Centrum in Vught. Lees meer over deze oefening en bekijk de foto’s op onze website

SEmFire onderzoek

Het doel van het SEmFire onderzoek is inzicht te krijgen in de belemmerende en bevorderende factoren voor duurzame inzetbaarheid en arbeidsparticipatie in repressieve brandweerfuncties. Het onderzoek helpt tevens om (tweede) loopbaanbeleid te ontwikkelen.

In de uiteindelijke rapportage wordt een gedetailleerde beschrijving gegeven van de ervaren werkbelasting, zowel op fysieke, mentale en emotionele belasting als het combineren van werk en privé. Het is een langlopend onderzoek waarvan de uiteindelijke uitslagen worden verwacht in 2026. De eerste deelresultaten zijn in 2023 gepubliceerd.

Open dagen

Elk jaar organiseren verschillende brandweerkazernes in onze regio een open dag. De kazerne opent dan letterlijk haar deuren voor publiek. Er komt veel publiek op af, van jong tot oud. Zo’n open dag wordt niet alleen georganiseerd voor nieuwsgierige bezoekers. Maar er is tevens een maatschappelijk belang. Tijdens de open dag delen we kennis  over brandveiligheid, staan we in verbinding met inwoners en trekken we nieuwe brandweervrijwilligers aan. Brandweer Brabant-Noord organiseerde in 2023 vijf open dagen: Nistelrode, Rosmalen, Sint-Oedenrode, Veghel en Sint-Michielsgestel. 

Ga jij onverwacht de uitdaging aan?

Het werven van nieuwe brandweervrijwilligers stopt nooit. Ook in 2023 hebben we met de regionale campagne ‘Ga jij onverwacht de uitdaging aan?’ nieuwe vrijwilligers geworven. Deze campagne laat zien dat je als brandweervrijwilliger nooit weet wat je aantreft wanneer onverwacht de pieper gaat. Een grote brand blussen, een verkeersslachtoffer uit zijn auto bevrijden, politie en ambulancedienst ondersteunen, omgewaaide bomen doorzagen in een storm of een dier in nood redden. In 2023 zijn 17 brandweerkazernes aan de slag gegaan met deze wervingscampagne.

Team Collegiale Ondersteuning

Het Team Collegiale Ondersteuning is er om collega’s bij te staan na impactvolle incidenten. In 2023 is het team negen keer ingezet. Daarnaast hebben ze vijf nieuwe collega’s verwelkomd en hebben ze negen keer een partneravond georganiseerd om de partners van onze brandweervrijwilligers bij te praten over de impact van incidenten voor de vrijwilligers. 

Risico­beheersing

Energietransitie

De energietransitie raakt ons allemaal. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel en blijven ons de komende jaren bezighouden. Nieuwe energiebronnen betekenen nieuwe risico’s en daarmee nieuwe bestrijdingsmethodes. Wat zijn de risico’s en wat kunnen we doen om deze risico’s zo goed mogelijk te beheersen? Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft een regiegroep Veilige Energietransitie (VET) die zich met dit soort vragen bezighoudt. De regiegroep VET vergaart relevante informatie over de energietransitie en deelt en borgt dit binnen onze organisatie. Dit doet de regiegroep vanuit de doelstelling dat adviseurs beschikken over voldoende kennis en kunde om te adviseren over de (fysieke) veiligheidsaspecten van de energietransitie. Het is belangrijk dat ook de hulpdiensten beschikken over voldoende kennis, kunde en materiaal om incidenten rond de energietransitie op een veilige manier te beheersen en te bestrijden. De regiegroep bestaat uit een brede vertegenwoordiging vanuit de brandweer; vanuit de teams Preparatie en Vakbekwaamheid en vanuit de sector Risicobeheersing.

In 2023 heeft de regiegroep aan de doelstellingen gewerkt door onder andere landelijke ontwikkelingen te volgen en waar nodig daarbij aan te sluiten. Zo is er in samenwerking met de zes zuidelijke veiligheidsregio’s (Zuid6) gekeken naar de veiligheid van parkeergarages in relatie tot de energietransitie. Het komende jaar gaat de regiegroep gestaag verder en  gaan zij zich ook inzetten om de energietransitie verder onder de aandacht te brengen bij onze collega’s en partners.

Omgevingswet

In het beleidsplan 2020-2023 en de bijbehorende ontwikkelagenda hebben wij ons tot doel gesteld om ons te ontwikkelen tot een organisatie die voldoet aan de wettelijke en beleidsmatige afspraken rondom het nieuwe omgevingsrecht. Zo kunnen we ook in de nieuwe situatie initiatiefnemers en overheden goed blijven adviseren over fysieke veiligheid. We werken in de geest van de Omgevingswet, waar integraliteit een belangrijk onderdeel van is. Tijdens de beleidsplanperiode hebben we in programmavorm gewerkt aan de gestelde doelen: het ontwikkelen van medewerkers op competenties, kennis van de wet, digitalisering en informatie en (keten)samenwerking. Om dit resultaat te bereiken hebben we aandacht gehad voor producten, processen, onze medewerkers en de afstemming met partners.

Het resultaat van het programma is dat we als organisatie goed voorbereid zijn op de komst van de Omgevingswet per 1 januari 2024. 

Industriële veiligheid

Bedrijven en overheid werken samen aan een veiliger Brabant-Noord. Ook als het gaat om het verhogen van de industriële veiligheid, bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Door te bouwen aan een gezamenlijk netwerk en kennis te delen, krijgen we risico’s beter in beeld en kunnen ze worden voorkomen. Samen met de Omgevingsdiensten inspecteren we de maatregelen, maar denken ook mee met het bedrijf en adviseren over mogelijkheden. In 2023 is aan de doelstellingen gewerkt door met werkgeversorganisatie VNO-NCW, Omgevingsdiensten en Waterschappen in Brabant bijeenkomsten te organiseren voor bedrijven, ook wel VeiligheidsTop genoemd. De samenwerking met Avans Hogeschool om groepjes studenten bij bedrijven veiligheidsonderwerpen te laten onderzoeken is voortgezet. Ook het komend jaar worden naast de reguliere advisering bedrijven bezocht om inspecties uit te voeren en veiligheid te bespreken.

Advies vergunning-, toezicht- en handhavingstaken gemeenten en provincie

Gemeenten en brandweer hebben een gezamenlijke toezichtstrategie: de risicogerichte toezichtstrategie brandveiligheid. Hierin wordt in een cyclus van vier jaar de meest risicovolle objecten gecontroleerd en worden pandeigenaren gestimuleerd om brandveiligheid te vergroten. Lees hieronder wat we precies hebben gedaan.

 

 

558

fysieke brandveiligheidscontroles uitgevoerd.

15

hoog risicobedrijven uit onze regio – die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) – zijn gecontroleerd. Dit zijn alle Brzo-bedrijven uit onze regio. Daarnaast is er nog een bedrijf geïnspecteerd in de aanloopfase naar Brzo-bedrijf. 

85

adviezen gegeven om brandveiligheidsrisico’s op het gebied van milieu te beperken. 

841

adviezen gegeven voor een vergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). 

474

zelfscans zijn ingevuld die de brandveiligheid in gebouwen controleert. 

223

voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd over Brandveilig leven bij onder andere scholen, zorgorganisaties en verenigingen van eigenaren.  

3

kennissessies gegeven over brandveilig wonen en werken.

322

adviezen gegeven om ruimtes zo veilig mogelijk te benutten en risico’s op gevaarlijke stoffen te beperken.

39

sessies gehouden met ondernemers vanuit het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Cijfers per gemeente

Klik voor de cijfers per gemeente op de bullet in de kaart van regio Brabant-Noord. 

1

Cijfers gemeente Heusden

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 68x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 1x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 27x advies gegeven

Toezicht

  • BRZO-bedrijven: 3 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 36 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 29 zelfscans ingevuld

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 20 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: 5 sessies gehouden met ondernemers
2

Cijfers gemeente ‘s-Hertogenbosch

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 186x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 30x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 30x advies gegeven

Toezicht

  • Risicorelevante bedrijven: 3 bezoeken afgelegd
  • BRZO-bedrijven: 2 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 143 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 106 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 2 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 70 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: sessies gehouden met ondernemers
3

Cijfers gemeente Oss

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 132x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 28x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 113x advies gegeven

Toezicht

  • Risicorelevante bedrijven: 2 bezoeken afgelegd
  • BRZO-bedrijven: 5 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 48 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 54 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 5 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 32 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: sessie gehouden met ondernemers
4

Cijfers gemeente Bernheze

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 28x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 15x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 3x advies gegeven

Toezicht

  • Risicogericht toezicht fysiek: 30 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 28 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 7 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 16 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: sessie gehouden met ondernemers
5

Cijfers gemeente Maashorst

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 75x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 28x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 24x advies gegeven

Toezicht

  • BRZO-bedrijven: 2 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 52 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 38 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 2 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
6

Cijfers gemeente Land van Cuijk

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 153x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 37x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 47x advies gegeven

Toezicht

  • Risicorelevante bedrijven: 5 bezoeken afgelegd
  • BRZO-bedrijven: 2 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 82 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 71 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 6 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 37 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: 16 sessie gehouden met ondernemers
7

Cijfers gemeente Boekel

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 18x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 9x advies gegeven

Toezicht

  • Risicogericht toezicht fysiek: 45 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: zelfscans ingevuld

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 2 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
8

Cijfers gemeente Meierijstad

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 87x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 23x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 28x advies gegeven

Toezicht

  • Risicorelevante bedrijven: 2 bezoeken afgelegd
  • BRZO-bedrijven: 2 bedrijven geïnspecteerd en geadviseerd
  • Risicogericht toezicht fysiek: 44 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 59 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 3 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 16 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: sessie gehouden met ondernemers
9

Cijfers MijnGemeenteDichtbij (gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel)

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 57 x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 15 x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 11 x advies gegeven

Toezicht

  • Risicogericht toezicht fysiek: 37 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 44 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 3 controles 

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 20 voorlichtingen gegeven en activiteiten georganiseerd
  • Keurmerk Veilig Ondernemen: sessie gehouden met ondernemers
10

Cijfers gemeente Vught

Adviezen

  • Bouw voor Wabo-vergunning: 23x advies gegeven
  • Evenementvergunning: 13x advies gegeven
  • Omgevingsveiligheid: 18x advies gegeven

Toezicht

  • Risicogericht toezicht fysiek: 41 fysieke controles uitgevoerd (incl. ADHOC en hercontroles)
  • Risicogericht toezicht zelfscan: 37 zelfscans ingevuld
  • Opleveringscontrole bij (of tijdens) evenementen: 1 controle

Voorlichting

  • Brandveilig leven: 1x voorlichting gegeven of een activiteit georganiseerd

 

Bron headerfoto: Waterschap Aa en Maas

 

Crisis­beheersing

 

Informatiegestuurde veiligheid

Het programma Informatiegestuurde veiligheid is een succes en daarom als één van de nieuwe domeinen binnen de sector aanwezig. Dit domein noemen wij: Informatiegestuurde Veiligheid, planvorming en evenementenveiligheid. In dit domein continueren we de werkzaamheden op Netcentrisch werken, vergroten we expertise, leveren we procesondersteuning in het evenementennetwerk en ontwikkelen we actief op de gebieden risicomonitoring, Geo en AI (Artificial Intelligence).  

Informatiegestuurd werken aan veiligheid wordt op consistente wijze toegepast en beschikbaar gesteld. We ontwikkelen en verbeteren continu in samenwerking met de zes zuidelijke veiligheidsregio’s en het landelijke Knooppunt Coördinatie Rijk en Regio. Dat heeft geleid tot concrete producten en werkwijzen. Een voorbeeld hiervan is een 24/7 beschikbaar Veiligheidsbeeld voor alle crisisfunctionarissen in Oost-Brabant, inclusief een volledige werkwijze samen met de calamiteiten coördinatoren. Deze vernieuwde werkwijze is opgenomen in het regionaal crisisplan. Daarnaast hebben wij een eerste versie van een dreigingskalender opgesteld en we hebben een start gemaakt met de vorming van een bestuurlijk risicobeeld, waarmee de trends rondom risico’s in beeld worden gebracht.

 

Bevolkingszorg

In 2023 is het fundament voor Bevolkingszorg verder verstevigd zodat we ook in de toekomst aan de gestelde verwachtingen kunnen blijven voldoen, blijven ontwikkelen en professionaliseren. We zijn een robuuste crisispartner en hebben een stevig netwerk. We blijven aandacht houden voor het onderhouden en borgen van dit netwerk met de daarbij horende samenwerkingsafspraken en professionele en vakbekwame functionarissen. Het verloop onder onze crisisfunctionarissen is groter vanwege de huidige arbeidsmarkt. Mensen stromen sneller door of uit en dat betekent dat we steeds opnieuw een impuls moeten geven aan het werven en vakbekwaam maken van nieuwe functionarissen.

Mooie ontwikkelingen binnen Bevolkingszorg:

  • We hebben een nieuw monodisciplinair beleidsplan OTO Bevolkingszorg geschreven dat aansluit bij het gezamenlijke MOTO beleidsplan 2024-2027. In het meerjarenbeleidsplan OTO Bevolkingszorg staat beschreven wat we in 2024 – 2027 willen ondernemen om de vakbekwaamheid van bevolkingszorgfunctionarissen op peil te krijgen, te behouden én te verbeteren.
  • Er is gewerkt aan een nieuwe visie op crisiscommunicatie met bijhorend uitvoeringsprogramma.
  • Met de inzet van de verschillende crises hebben we veel ervaring opgedaan met verschillende onderdelen van de bevolkingszorgorganisatie en andere partners. Deze ervaringen zetten we in bij de doorontwikkeling van de flexibele crisisorganisatie.
  • We hebben 100 activiteiten georganiseerd, daarvan zijn er 94 (94%) doorgegaan.
  • We hebben 1127 aanmeldingen gehad van 310 individuele personen die gemiddeld 3,6 activiteiten hebben gevolgd.
  • We investeren in veel basisopleidingen crisisbeheersing voor lokale gemeenten om te helpen bij de werving van nieuwe crisisfunctionarissen.
  • We hebben 29 nieuwe bevolkingszorgfunctionarissen opgeleid (teamleiders, hoofden van de sectie, piketfunctionarissen en crisiscommunicatie functionarissen).

 

Opleidingsactiviteiten Bevolkingszorg

 

 

15

opleidingen 

7x operationeel
8x bestuurlijk

23

trainingen

13x operationeel
10x bestuurlijk 

23

keer een dagdeel geoefend

Evenementenveiligheid

Als netwerk samen vooruit! 

Als netwerk proberen we in samenwerking met de twee andere Brabantse veiligheidsregio’s te groeien in kennis en kunde. We organiseren diverse regionale (netwerk)activiteiten en bieden opleidingsmogelijkheden aan voor vergunningverleners, evenementencoördinatoren en veiligheidsadviseurs. Het afgelopen jaar hebben we vijf webinars georganiseerd over evenementenveiligheid met iedere keer een ander thema. En met succes want het aantal deelnemers varieerden per webinar van 90 tot 165 deelnemers. We deelden de geleerde lessen, bespraken de risico’s en gaven het project ‘Skip die Trip’ het podium om drugsgebruik tijdens evenementen te denormaliseren. Verder hebben we de leergang Evenementenveiligheid voortgezet en hiervoor 20 cursusdagen georganiseerd.  

Advies bij risicovolle evenementen 

In 2023 vonden er in totaal 15 risicovolle evenementen plaats in onze veiligheidsregio. Van stedelijke evenementen zoals Carnaval en de Kermis in Oss, tot grote festivals zoals Paaspop, Festyland en 7th Sunday. Onze adviseurs hebben de betreffende gemeenten ondersteund en geadviseerd in de (vergunnings)procedures zodat deze evenementen veilig konden plaatsvinden. Daarnaast hebben we de volgende ondersteuning geboden:

199

schriftelijke adviezen uitgebracht

29

controles uitgevoerd bij kleinere evenementen 

(bijv. jaarmarkten, kermissen, carnavalsoptochten en sportevenementen)

De GHOR heeft

42

schriftelijke adviezen uitgebracht aan gemeenten in onze regio

GHOR

Deze beleidsperiode werd voor de GHOR en de hele zorgsector gekenmerkt door COVID-19. In deze langdurige crisis is de samenwerking met de zorgpartners en het ROAZ Brabant veranderd en versterkt. Mede op basis van evaluaties over COVID is er de afgelopen periode ingezet op het versterken van de crisisbeheersing met en door de zorgpartners. Een belangrijke voorbeeld hiervan is het opstellen van een regionaal Zorgrisicoprofiel. In 2023 heeft de GHOR hier samen met de verschillende sectoren in de acute en langdurige zorg aan gewerkt. Dit zorgrisicoprofiel geldt de komende jaren als kapstok om de voorbereiding op crisis en crisisbeheersing in de zorgketen te versterken.  Voor het behoud van de toegankelijkheid van de zorg is landelijk het Zorgakkoord (IZA) vastgesteld. In de uitwerking heeft het ROAZ Brabant in 2023 een regionaal  ROAZ-beeld en -plan opgeleverd, met ontwikkelingen om de zorg in Brabant ook in de toekomst te kunnen blijven leveren. Deze ontwikkeling raakt het publieke belang en de continuïteit van zorg in opgeschaalde situaties, waarvoor de DPG en GHOR nauw aangesloten waren. 

In aansluiting met de ontwikkelingen rondom informatiegestuurde veiligheid bij de veiligheidsregio, werkte de GHOR aan het inrichten van een Wit InformatieKnooppunt (WIK) om meer inzicht en duiding te geven aan de risico’s voor de zorgsector. Dit betreft zowel de beeldvorming over de situatie in de zorg als het in kaart brengen van (potentiële) bedreigingen voor de continuïteit van de zorg. De GHOR heeft hierbij een verbindende rol tussen de zorgketen en de veiligheidsregio. Er werd in deze beleidsperiode ook geïnvesteerd in de versterking van de eigen crisisorganisatie. Het proces leren en evalueren is het afgelopen jaar geïmplementeerd bij de GHOR. Tevens zijn de samenwerkingsafspraken met de langdurige zorg vernieuwd.

Opvang asielzoekers en vluchtelingen

Het afgelopen jaar hebben we ons gefocust op het monitoren, coördineren, de informatievoorziening en het plaatsen van zowel Oekraïners als vluchtelingen binnen onze regio. We hebben een regionaal spreidingsbureau ingericht dat nauw samenwerkt met het landelijke spreidingsbureau. Onze 11 gemeenten zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke opvang. Als veiligheidsregio hadden we een adviserende rol en we ondersteunden bij de kortdurende opvang – ook wel crisisnoodopvang genoemd – van vluchtelingen. Per 1 januari 2024 is deze rol overgedragen aan de gemeente Meierijstad, die als centrumgemeente in onze regio dit thema en de regionale ontwikkelingen monitort en coördineert. De veiligheidsregio blijft ondersteunen bij een crisisnoodopvang in de regio.

 

Veiligheidsregio als platform

De veiligheidsregio heeft gebouwd aan een stevig netwerk (met de crisis-, keten- en vitale partners). Dit netwerk heeft de veiligheidsregio nodig om als platform voor elk risico, dreiging of crisis de juiste partners en expertise in de juiste samenstelling aan tafel te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn het samenwerken bij waterveiligheidsvraagstukken als een stuw zich voordoet en het programma Weerbare samenleving. Hierbij is er een samenwerkingsverband met de GHOR en talloze partners gericht op Leefbaarheidsprogramma’s in woonwijken.

 

Nieuw alarmeringssysteem

Per september 2023 zijn we succesvol overgegaan naar een nieuw alarmeringssysteem, iTel Alert. Deze ontwikkeling komt vanuit de Landelijke Meldkamer Organisatie en heeft geleid tot een betere uniformering en professionaliseringsslag in de alarmeringswijze. Voorheen maakten we gebruik van Smart Respond.

 

 

 

Bedrijfsvoering

 

 

Nieuw beleidsplan 2024-2027

Eenmaal in de vier jaar stelt het bestuur van de veiligheidsregio een beleidsplan vast. In 2023 is gewerkt aan de totstandkoming van het beleidsplan voor de periode 2024-2027. Hierin staan de belangrijkste prioriteiten en doelstellingen waar we ons de komende vier jaar op focussen.

Het beleidsplan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onze netwerkpartners. Tijdens een bijeenkomst op 15 februari hebben we met alle partners over actuele en toekomstige thema’s van gedachten gewisseld en zijn nuttige en inspirerende gesprekken gevoerd. Ook later in het traject is er continu afstemming geweest om onze ambities steeds verder uit te werken en te nuanceren. Het conceptplan is ter consultatie aangeboden aan onze gemeenten, omliggende veiligheidsregio’s en netwerkpartners. Op 30 november werd het beleidsplan 2024-2027 ‘Samenwerken aan veerkracht en veiligheid’ met brede steun vastgesteld door het algemeen bestuur.

 

Duurzaamheid

Met onze vijf duurzaamheidsambities bouwen we aan een duurzame toekomst. Een toekomst die gezond, schoon, groen en eerlijk is. In 2023 hebben we weer mooie duurzame stappen gezet:

  • We hebben onderzocht welke effecten onze duurzaamheidsambities hebben op de ver- en nieuwbouwplannen die zijn beschreven in ons huisvestingsplan. Zo streven we ernaar dat al onze kazernes in 2031 energielabel A hebben.
  • We hebben geïnvesteerd in de duurzame inzet van (nieuwe) medewerkers door te werken aan de gezondheid van onze medewerkers en aan de inclusiviteit van onze organisatie. Met de komst van het Preventief Medisch Onderzoek kunnen al onze collega’s een gezondheidscheck doen en begeleiden we hen naar een gezonder leven. Daarnaast zijn we een pilot gestart binnen post Liempde om bewegen en sport onder brandweervrijwilligers te stimuleren in de vrije tijd.
  • Met inspiratiesessies hebben we nieuwe medewerkers bewust gemaakt en geactiveerd om duurzamer te denken en te handelen, en dit ook toe te passen in hun werk. In 2022 hebben alle andere medewerkers deze inspiratiesessies al gevolgd.
  • Er zijn veel duurzame keuzes gemaakt in de bouw van onze nieuwe locatie in Zeeland. Welke keuzes dit zijn lees je hier.

 

Modernisering functiehuis

In 2023 is het functieboek uitgebreid en geactualiseerd met competenties en functiespecifieke profielen. We zijn gestart met de implementatie van competentiemanagement waardoor we de kwaliteiten van onze medewerkers beter kunnen herkennen, benutten en ontwikkelen. Tevens investeerden we in de ontwikkeling, veerkracht en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.


Huisvesting

De nieuwbouwlocatie Zeeland is opgeleverd, hier lees je alles over in een uitgebreid verhaal.
Voor de renovatie/nieuwbouw van de kazerne in Oss zijn de voorbereidingen gestart. De realisatie zal waarschijnlijk in 2025 zijn.

 

Digitale Werkplek

De overstap naar de nieuwe Digitale Werkplek die op 13 februari 2023 heeft plaatsgevonden was een zeer grote operatie. De werkomgeving van circa 300 beroepsmedewerkers is gemigreerd en ook 900 brandweervrijwilligers hebben toegang gekregen tot deze omgeving. Deze ontwikkeling draagt bij aan betere en efficiëntere samenwerking. Daarnaast kunnen we sneller stappen zetten op het gebied van informatievoorziening en informatieveiliger werken. 


Informatieveiligheid

We hebben als organisatie flink ingezet op informatieveiligheid. Zo hebben we een Chief Information Security Officer (CISO) aangetrokken, heeft er een BIO-meting (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) plaatsgevonden naar de informatieveiligheid van onze organisatie en is er een cyberoefening uitgevoerd. Ook is gewerkt aan een bewustwordingscampagne voor privacy- & informatieveiligheid.

 

Sam

Begin februari 2023 begon de “final countdown”. Gezamenlijk telden we af naar het grote moment op 13 februari, waarop Sam werd geboren. Ons nieuwe, sociaal intranet, dat goede samenwerking en verbinding makkelijker maakt. Met Sam kunnen collega’s elkaar makkelijker vinden, beheert elk team zijn eigen informatieve pagina’s, worden er persoonlijke en zakelijke berichten gedeeld en zijn er groepen waar je lid van kan worden. 

 

Financiële verantwoording

Hieronder lees je de financiële verantwoording, onder voorbehoud van instemming van accountant en bestuur. 

 

Inkomsten (x € 1.000.000)

Uitgaven (x € 1.000.000)

 

Vooruitblik op 2024

 

In 2023 zijn een aantal grote projecten gestart. Hieronder een selectie van de projecten die in 2024 verder vorm krijgen. 

 

Informatiegestuurd werken

Om de informatievoorziening en werkprocessen verder door te ontwikkelen loopt al geruime tijd het programma Informatiegestuurd Werken. Het programma werkt langs 2 lijnen: enerzijds het neerzetten van een fundament voor integrale, sectoroverstijgende informatievoorziening. Anderszijds het uitvoeren van experimenten om kennis en ervaring op te doen met datagestuurd werken. Het programma bestaat uit vier deelprogramma’s gericht op de ontwikkeling van geo-informatievoorziening, kernregistraties, intelligence en zaakgericht werken. In 2023 hebben we in het programma mooie concrete stappen gezet:

  • De basisinrichting van de projecten Geo en Zaakgericht werken zijn gestart.
  • De inkoop van een nieuw geo-informatiesysteem is afgerond.
  • De inkoop van een nieuw zaaksysteem is gestart.
  • Verschillende experimenten zijn uitgevoerd met data rondom de vakbekwaamheid van ons personeel.
  • We hebben een datawarehouse neergezet waarin we data vanuit verschillende bronnen kunnen samenbrengen voor verdere analyses. 

In de komende beleidsperiode gaan we vervolgstappen zetten om dat wat we nu hebben voorbereid en neergezet, verder vorm te geven en te implementeren in de organisatie. Zo wordt het nieuwe geo-informatiesysteem in 2024 geïmplementeerd en gaan we hier samen met onze partners mee werken. We hebben veel aandacht voor de juiste werkprocessen,  de verdere invulling van belangrijke i–functies, het verbeteren van de datakwaliteit, en het in gebruik nemen van nieuwe technologieën. Hierbij zoeken we ook actief partnerschap op met andere veiligheidsregio’s en met kennisinstellingen in de regio, zoals het JADS (Jheronimus Academy of Data Science).

 

(Ver)nieuwbouw locatie ‘s-Hertogenbosch

Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van de ver- en nieuwbouw van de locatie aan de Vogelstraat in ‘s-Hertogenbosch. In 2023 is de ontwerpfase afgerond en bevindt het project zich in de fase waarin het werk van de betreffende aannemer wordt gegund. In 2024 gaat de bouwfase van start. De oplevering is gepland in het tweede kwartaal van 2025.

 

 

Verhaal

Specialistisch team Handcrew Zuid-Nederland bestrijdt natuurbranden.

 

 

‘Met dit initiatief hebben we Nederland een stukje veiliger gemaakt’

Door de klimaatverandering zijn hete en vooral droge periodes steeds vaker een realiteit én bedreiging, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt. Eén Handcrew in Nederland – Overijssel – bleek niet meer toereikend. De zes veiligheidsregio’s in Brabant, Zeeland en Limburg kwamen daarom samen tot een eigen team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Op 1 april 2023 werd Handcrew Zuid-Nederland operationeel.

“Het is geen geheim dat het klimaat steeds extremer wordt, waardoor er steeds vaker langdurige, droge periodes ontstaan. De kans op natuurbranden wordt daardoor ook groter. Door de gevolgen van deze klimaatverandering, bleek het niet meer voldoende om slechts één Handcrew voor natuurbranden te kunnen inzetten”, vat Jitske Langeraap – de Vries van VRBN samen. Zij is inmiddels Coördinator van Handcrew Zuid-Nederland: een samenwerkingsverband van de Veiligheidsregio’s Midden-West Brabant, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Zeeland en Brabant-Noord. “Het team van Handcrew Overijssel, dat tien jaar geleden werd opgericht, is zeer nauw betrokken geweest bij ons project, onder andere door te ondersteunen met het opleiden van onze mensen.”

Grote of complexe natuurbranden

Als een natuurbrand te groot of complex is, kan de brandweer de landelijke specialisten van de Handcrew om hulp vragen. De Handcrew Zuid-Nederland heeft dan een ondersteunende en adviserende rol, legt Mark Rijkers Teamleider Handcrew Zuid-Nederland uit. “De teamleden volgden een basisopleiding om natuurbranden effectief te bestrijden. Simpelweg meer water gebruiken helpt niet altijd om dit soort branden te bestrijden. Bijvoorbeeld omdat ze woeden in moeilijk begaanbaar gebied of omdat de brand heel uitgebreid is. Het enige handelingsperspectief dat we dan hebben, is het weghalen van de vegetatie oftewel brandstof.”
Vooralsnog treedt de Handcrew Zuid-Nederland in deze gevallen defensief op. “We halen met handgereedschappen vegetatie weg tot op het zand, om zo te voorkomen dat de brand zich verder verspreid. De komende twee jaar richten we ons op het opleiden van mensen om daarnaast ook offensief te werk te gaan. Kortom: om tegenbranden/voorbranden in te zetten als middel om natuurbranden te bestrijden.”

Doorzettingsvermogen

Hoeveel natuurbranden er per jaar optreden, is lastig te voorspellen. “Afgelopen jaar viel het mee, maar in 2020 stonden we als brandweer wel voor forse uitdagingen op dat vlak. Toen zijn er maar liefst 2500 natuurbranden geregistreerd en woedden er twee grote (regio-overschrijdende) natuurbranden tegelijkertijd: in de Peel en op de Meinweg”, vertelt Projectleider Veiligheidsregio Limburg-Noord, Sraar Theeuwen. “Alle zes de zuidelijke veiligheidsregio’s waren duidelijk overtuigd van het nut van een Handcrew Zuid-Nederland. Door ons gezamenlijk doorzettingsvermogen hebben we het samen voor elkaar gekregen!” Tijdens het project bleek veel afstemming tussen de veiligheidsregio’s nodig. “Iedere veiligheidsregio heeft zijn eigen processen. We moesten continu over onze eigen grenzen heen kijken en in feite het beste uit de zes verschillende werelden halen.”

Container vol spullen

De Handcrew Zuid-Nederland heeft één container tot zijn beschikking, gevuld met alle benodigde spullen die ingezet worden tijdens een natuurbrand. Sraar: “Deze container heeft Sint-Michielsgestel als thuisbasis en wordt in geval van een gezamenlijke uitruk naar de plaats incident vervoerd. Alle eenheden maken gebruik van de materialen, waarmee ze handmatig stoplijnen kunnen maken en hotspots uit kunnen maken. Denk aan zaken als een vuurzweep en speciale bijlen, maar ook motorkettingzagen.”

Echt het veld in gaan

Sinds de start op 1 april 2023 is de Handcrew Zuid-Nederland één keer uitgerukt, naar een natuurbrand in het Noord-Limburgse natuurgebied De Maasduinen. Jitske: “Natuurlijk hebben de leden van de Handcrew theorie- en praktijklessen gevolgd. Maar een echte natuurbrand is toch altijd anders dan een oefening. Door deze uitruk kregen we de kans om een keer echt het veld in te gaan.” Mark vertelt dat het incident een goede aanleiding was om te evalueren of het systeem in de praktijk werkt. “Uiteindelijk zijn er altijd verbeterpunten, vooral op procesmatig vlak. Die gaan bijvoorbeeld over de juiste manier van contact leggen met elkaar met behulp van interregionale portofoons. Het proces van het moment van alarmeren tot aan de opkomst op locatie verloopt anders dan normaal en vraagt nog wat aandacht. Na iedere uitruk zullen we dit soort zaken gezamenlijk evalueren, zodat het de volgende keer nog efficiënter en veiliger kan.”

‘Papier is geduldig’

De visie rondom natuurbrandbestrijding is nu vastgelegd in een programma, legt Sraar uit, die naast projectleider ook hoofdofficier van dienst in Limburg-Noord is en Landelijk Adviseur Natuurbrand. “Bij de natuurbrand in de Maasduinen was ik taakcommandant en stuurde ik het brandweerproces aan. Het was fijn dat we in de praktijk konden testen hoe de procedures werken die we in theorie hadden bedacht. Papier is geduldig en je denkt dat je alles tot in de puntjes geregeld hebt. Dat moet in de praktijk ook maar kloppen! Dat bleek het gelukkig voor 99 procent ook te doen. Een klein leerpunt is misschien, zoals Mark ook aangeeft, de afstemming tussen de verschillende posten.”

Enorm trots

Ondanks dat de interregionale samenwerking om te komen tot de Handcrew Zuid-Nederland uitdagingen kende, zijn zowel Mark als Sraar en Jitske enorm trots op het resultaat. Jitske: “De oppervlakte waar natuurbranden woeden is in ons land wellicht relatief klein, maar de impact kan heel groot zijn omdat we veel in of vlakbij de natuur wonen en recreëren. Met deze tweede Handcrew bieden we een beter handelingsperspectief om grote natuurbranden sneller te bestrijden. Wij hebben het gevoel dat we met dit initiatief samen Nederland een stukje veiliger hebben gemaakt.”

Kijktip!

Omroep Brabant maakte een documentaire over de Handcrew Zuid-Nederland, onder de naam ‘Bosbrand in Brabant’.

Verhaal

Nieuw regionaal crisisplan

 

 

De coronacrisis, maar ook de opvang van Oekraïense vluchtelingen, boerenprotesten en grote natuurbranden zorgden de laatste jaren voor een andere, bredere, kijk op de interregionale samenwerking bij langdurige crises. De veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost sloegen daarom de handen ineen voor het opstellen van een nieuw regionaal crisisplan. Dit plan is sinds 1 januari 2024 van kracht en gaat uit van een flexibele en informatiegestuurde netwerkorganisatie, passend bij zowel flitsincidenten als langdurige crises.

“Twee jaar geleden zijn we een programma gestart om de crisisorganisatie door te ontwikkelen. Eén van de producten die we in 2023 opleverden, is het nieuwe regionaal crisisplan. Als programmamanager heb ik samen met de programmamanager van Brabant-Zuidoost vormgegeven aan deze doorontwikkeling”, begint VRBN-programmanager Ruud Huveneers. Het is een wettelijke verplichting om het regionaal crisisplan eens in de vier jaar te actualiseren. “De afgelopen jaren hebben we meer dreigingen gekend, maar ook te maken gehad met meer langdurige crises. De crisisorganisatie die we hadden, was vooral ingericht op acute incidenten zoals een grote brand. Met het oog op de verschuiving van het type crisis was het belangrijk om het crisisplan nu te actualiseren.”

Monitoring- en signaleringsteam

Voor de actualisatie sloegen VRBN en VRBZO de handen ineen. Joost van den Broek, Adviseur Crisisbeheersing en Algemeen Commandant Brandweer bij Brabant-Zuidoost was samen met Ruud verantwoordelijk. “We zijn als twee veiligheidsregio’s samen dit traject ingegaan, waarbij we vooraf wisten dat we onze verschillen kennen, zowel in onze cultuur als in de structuur van de organisatie. Anderzijds was er duidelijk de wil en de behoefte om dit samen op te pakken en voor een kwalitatief hoogwaardig plan te gaan.” De voordelen van dit crisisplan ten opzichte van het voorgaande plan zijn volgens Joost duidelijk. “Allereerst hebben we ten opzichte van het vorige plan inmiddels ervaring met nieuwe crisisvormen zoals boerenprotesten, de vluchtelingencrisis en de coronacrisis. Dit geeft ons een andere blik op crisisbeheersing. Het zijn waardevolle ervaringen die we hebben meegenomen in het nieuwe plan.” Zo is er onder andere voor gekozen om voortaan meer te investeren in de voorkant. Joost verduidelijkt: “Soms zie je een crisis min of meer aankomen en kun je daar al mee aan de slag gaan voordat je de hele crisisorganisatie optuigt. Op het moment dat het écht crisis wordt, is dan al belangrijk voorwerk gedaan. Het monitoring- en signaleringsteam komt inmiddels twee keer per week bij elkaar en bespreekt mogelijke dreigingen voor onze regio’s.”

Meer flexibiliteit en maatwerk

In het nieuwe regionaal crisisplan worden concreet een aantal processen benoemd in deze belangrijke voorfase. Ruud: “Monitoring en signalering is er één, planningsstaf is een andere. Allemaal zaken waardoor de organisatie beter beslagen ten ijs komt. Daarnaast gaan we voortaan meer maatwerk leveren. Voorheen kenden we GRIP 1 en GRIP 2, en alles wat daarbij hoorde. In deze GRIP-structuur was rigiditeit geslopen. Nu kijken we ook naar het grijze gebied tussen GRIP 1 en GRIP 2; dat vergt meer flexibiliteit en maatwerk binnen onze organisatie.”


Verandering dienend voor regio

Om tot de actualisatie te komen, werkten Ruud en Joost het afgelopen jaar samen met de operationele diensten: politie, GHOR, bevolkingszorg en de brandweer. Joost: “We hebben op een aantal vlakken te maken met dezelfde partners, die zelf geen onderscheid tussen de twee veiligheidsregio’s kennen, zoals de politie. Ook vanuit hen was er behoefte en noodzaak aan een gezamenlijk plan en duidelijke werkwijze.” Ruud vult aan: “Het was een uitdaging om tot een plan te komen waar allebei de regio’s zich in kunnen vinden en een slag naar voren kunnen maken. We hebben vanuit beide kanten nuttige input geleverd. Samen keken we welke verandering dienend voor beide regio’s zou zijn en hoe dat zou worden beleefd door de crisisfunctionarissen.”


Collectieve gedachte ontwikkelen

Het nieuwe regionaal crisisplan is sinds januari 2024 van kracht. “We hebben besloten om een plan te maken waar we weer vier jaar mee vooruit kunnen. Wel hebben we meteen tegen directie en bestuurders gezegd dat het mogelijk is dat we over twee jaar het plan bijstellen omdat er om ons heen zoveel verandert. Het is een heel dynamische tijd en de landelijke crisisstructuur is aan het veranderen. Daar willen we goed bij blijven aansluiten”, benadrukt Joost.
Wat de burgers merken van het nieuwe plan? Volgens Ruud vooral dat de veiligheidsregio’s beter en sneller kunnen anticiperen op een mogelijke dreiging en dat de burger eerder weet waar hij aan toe is.” Joost vult aan: “We zijn achter de schermen altijd bezig om ons voor te bereiden op zaken waarvan we hopen dat ze nooit voorkomen. Door onze samenwerking rondom het nieuwe regionaal crisisplan, hebben we een soepelere en meer effectief werkende crisisorganisatie gecreëerd. Dat plan is in beweging; we hebben 2024 nodig om het te implementeren en bij te slijpen. De praktijk zal uiteindelijk leren of we de juiste keuzes hebben gemaakt.”
Tot slot benadrukt Ruud dat er inmiddels in dit kader ook meer contact is met de andere zuidelijke veiligheidsregio’s. “Het proces dat we samen met Brabant-Zuidoost hebben doorlopen, doen we nu nog dunnetjes over in een bredere groep. Er zijn altijd wel zaken waarbij je gelijk op kunt trekken. Ons doel is een collectieve gedachte te ontwikkelen over hoe we tegen dreigingen aankijken en daardoor steviger interregionaal kunnen samenwerken.”

Verhaal

Nieuwe locatie Zeeland

 

 

Op 4 september 2023 werden het kantoor en de werkplaatsen van onze gloednieuwe locatie in Zeeland in gebruik genomen. En sinds 8 januari 2024 rukt de brandweer uit vanuit de nieuwe kazerne. De nieuwe locatie Zeeland is met recht de spin in het web van onze veiligheidsregio te noemen. Niet voor niets staan de begrippen verbinden, samenwerken en ontmoeten op deze plek centraal.

“Voorheen waren onze processen op teveel verschillende plekken georganiseerd, waardoor mensen elkaar niet optimaal vonden. Denk bijvoorbeeld aan voertuigonderhoud, logistiek en het wassen en repareren van materialen. Dat werkte niet efficiënt en daarnaast konden teveel kleine werkplaatsen niet worden geprofessionaliseerd. Daarom werd in 2016 besloten om het werk meer te gaan concentreren op twee grote locaties. Naast een locatie in Den Bosch – met een 24-uursdienst, werkplaats, groot kantoor en ontmoetingsruimtes – werd gekozen voor een tweede locatie met een kleiner kantoor, maar wel een grote werkplaats in Zeeland”, schetst projectleider Willem van Cuijk de situatie. “Mijn taken vanuit VRBN in dit proces waren onder andere om de ideeën en wensen vanuit de organisatie om te zetten in een concreet plan van eisen, af te stemmen welke functies in Den Bosch en welke in Zeeland zouden komen, en te regelen dat er een geschikte architect en bouwpartij aangesteld werden. Verder moest ook het bestemmingsplan worden gewijzigd en een bouwvergunning worden aangevraagd.” Om dit alles te bewerkstelligen, werkte Willem samen met tal van mensen. “Vanuit alle hoeken van onze organisatie zijn medewerkers actief betrokken bij het traject; van de mensen uit de autowerkplaatsen en de medewerkers van arbeidshygiëne en logistiek tot het kantoorpersoneel en de brandweervrijwilligers.”

Open aanpak

Niet alleen onze eigen organisatie, maar ook de gemeenschap rondom de nieuwe locatie werd nauw betrokken bij de nieuwbouwplannen in Zeeland. “We wilden graag het buurtschap informeren over onze nieuwbouwplannen: de bouw van een mooi pand, passend in de omgeving zonder overlast te geven aan die omgeving. Door deze open aanpak zijn de nieuwbouwplannen probleemloos maatschappelijk geaccepteerd”, vertelt Willem.

Duurzaamheid

“Na een intensief bouwproces met verschillende uitdagingen – waaronder prijsstijgingen en een tekort aan grondstoffen – zijn we ontzettend trots op het gebouw”, aldus Willem. “Aandacht voor het welzijn van de mens, energie besparen en circulair bouwen zijn belangrijke aspecten en komen terug in het ontwerp en de uitwerking daarvan. Zo liggen er zonnepanelen op het (gasloze) pand, dat verder is voorzien van warmtepompen. Daarnaast wordt het hemelwater hergebruikt voor testen van de pompen en wassen van de slangen. De warmte die vrijkomt bij het drogen van de gewassen kleding, wordt hergebruikt door een warmte terugwin-installatie. Tot slot wordt het regenwater vertraagd afgevoerd door een mos sedumdak en hebben we gezorgd voor een prettige werkomgeving door de aanplant van extra veel groen op het terrein.”

‘Mensen zoeken elkaar op’

De doelstelling van de twee nieuwe locaties – het concentreren van kantoor en werkplaatsen – uitte zich volgens Willem in de termen verbinden, samenwerken en ontmoeten. “Deze drie thema’s hadden we continu voor ogen bij de realisatie van de locatie in Zeeland. Het doel was dat medewerkers vanuit allerlei functies en rollen in een goede sfeer elkaar en elkaars werk zien. Vanaf dag één is die doelstelling goed uit de verf gekomen. Ik merk dat iedereen – van de mensen in de werkplaats tot beleidsmedewerkers – elkaar van nature opzoeken en samen nadenken over zaken als de inrichting van het buitenterrein of het regelen van lunches. Mensen hebben elkaar echt gevonden. Tegelijkertijd zie ik ook dat het af en toe schuurt; medewerkers moeten soms wennen aan elkaar en de nieuwe situatie. Toch heeft iedereen zijn eigen identiteit kunnen bewaren in het kantoor, de werkplaatsen en de nieuwe kazerne.”

‘Goede ondersteuning in proces’

Over die nieuwe kazerne is Marcel Bongers zeker te spreken; hij gaf als Postcommandant Brandweer Zeeland in januari 2024 het stokje door aan zijn opvolger Maikel van Hal en blikt terug: “Je bouwt niet elke jaar een kazerne, dus voor ons was dit ook een nieuw project. De samenwerking met de collega’s van het regiokantoor is goed verlopen. Voor ons als post zijn er eigenlijk alleen maar voordelen aan de nieuwbouw; de lijntjes zijn kort, we kunnen zaken sneller regelen. Het eindresultaat is een mooie kazerne met ook nog eens een praktisch voordeel. Waar we voorheen gewend waren aan twee deuren, is er nu een deur voor elk van onze voertuigen: hiermee is er een aparte in- en uitgang voor de tankautospuit, het grootwatertransport en het personenbusje.”

‘Flink meer vierkante meters tot onze beschikking’

Medewerker Arbeidshygiëne & Logistiek én brandweervrijwilliger Wim Repkes werkte de afgelopen zes jaar vanuit de locatie Oss. “We zijn er met de nieuwbouw in vierkante meters flink op vooruit gegaan. Maar de grootste verandering is dat er nu sprake is van een goed doordacht proces voor arbeidshygiëne. Alle vuile spullen komen via de ene deur binnen en gaan via een andere deur weer schoon naar buiten.”
Wim is er blij mee dat in de aanloop naar de nieuwbouw de wensen van gebruikers mee zijn genomen in het beslissingsproces. “We hebben nu aparte ruimtes voor bepaalde werkzaamheden. Zoals voor het wassen van de brandweerpakken, het wassen en testen van ademluchtapparatuur en het repareren van allerlei apparaten. Daarnaast fungeert onze locatie als centraal magazijn voor de hele regio. In Oss hadden we een magazijn dat een tiende van de grootte van het nieuwe magazijn was. We hebben hier alles bij de hand: van koffie en thee tot rookmachines, oefenpoppen en redgereedschap.”

‘Aangename start in nieuwe kazerne’

Vanaf maandag 8 januari 2024 rukt de post Zeeland uit vanuit de nieuwe kazerne. Brandweervrijwilliger bij deze post, Paul Maarschalkerweerd, vertelt: “Direct die eerste week hadden we in de late avond een uitruk. We merkten toen direct dat het een andere gewaarwording was dan een uitruk vanuit de oude kazerne. Bij binnenkomst was het warm en sprongen de lampen vanzelf aan; dat gaf ons een aangename start!” Paul geeft aan dat het team nog wel zijn draai moet vinden in de nieuwe kazerne. “We hebben geprobeerd om een eigen identiteit voor onze kazerne in de nieuwbouwplannen te verwerken. Nu is het aan ons om er verder invulling aan te geven. We gaan de komende tijd de inrichting nog wat persoonlijker maken.”

Fotogallerij

 

Verhaal

Versterking crisisbeheersing

 

 

‘Niet alleen de veiligheidsregio versterken, maar ook partners beter helpen’

De aard en omvang van crises zijn de afgelopen jaren verschoven. Waar we eerder te maken hadden met klassieke dreigingen als een overstroming of grote brand, zien we dat de rampen en crises van nu breder en langduriger van aard zijn. Ook hebben ze vaak een maatschappelijke impact. Juist bij dit type crises is interregionale samenwerking relevanter dan ooit. Afgelopen jaar hebben we daarom concrete stappen gezet om onze crisisbeheersing te verbreden en versterken. In de periode 2023-2026 wordt hiervoor door het ministerie van Justitie en Veiligheid extra geld vrijgemaakt. Ook Veiligheidsregio Brabant-Noord ontvangt gelden om de crisisbeheersing te versterken.

Nieuwe vormen van samenwerken zijn bij het versterken van de crisisbeheersing prioriteit. “Je moet de mensen in je netwerk kennen, zorgen dat iedereen doet waar hij goed in is. We willen niet alleen zélf sterker worden, maar er ook voor zorgen dat onze partners beter met ons kunnen samenwerken en van onze versterking profiteren”, begint René van Santvoort namens Crisisbeheersing en Rampenbestrijding.

 

 

Beter voorbereiden op een crisis

Een concrete actie het afgelopen jaar op dit vlak is de inzet van drie professionals die zich richten op het versterken van ons netwerk. Adviseur Netwerkmanagement Tjerk de Laat is één van hen. “Als hulpdiensten ingezet worden bij een incident, wordt er intensief samengewerkt. Politie, brandweer en ambulancedienst oefenen op deze gezamenlijke inzet. De afgelopen jaren merkten we echter dat we ook steeds vaker andere partners in ons netwerk nodig hebben. Zoals woningcorporaties, zorgdienstverleners, het onderwijs en het bedrijfsleven. Deze spelers kunnen ons aan de voorkant voorzien van specifieke kennis en data, waardoor wij ons beter kunnen voorbereiden op een mogelijke crisis.”

Sociale cohesie

Tjerk richt zich binnen zijn netwerkrol vooral op externe partijen als vrijwilligersorganisaties, stichtingen en georganiseerde burgers die bereid zijn om een stapje meer te doen voor onze maatschappij. “Dit zijn de mensen die we in tijden van een crisis kunnen aanspreken. Om hen te bereiken, ga ik naar netwerkbijeenkomsten, kijk ik waarmee ze bezig zijn en of er een gezamenlijk belang is. Daarbij probeer ik de partijen een podium te geven, zodat zij als initiatief groeien en meer vrijwilligers zich bij hen aansluiten. Ons doel is een vorm van lokale, sociale cohesie creëren. Door te investeren in deze groepen, kunnen we aan de voorkant bepaalde risico’s minimaliseren. Want we moeten naar een maatschappij toe die voor elkaar zorgt, naar elkaar omkijkt. Dan is er meer toezicht en minder ruimte voor criminaliteit en eenzaamheid. Er zit zoveel sociaal kapitaal bij mensen zelf. Zo ontstaat een weerbare samenleving en dat helpt als je in een crisis beland.”

Katalysator

Een ander voorbeeld van dit netwerkmanagement is dat de veiligheidsregio fungeert als leerbedrijf. Tjerk: “Binnen die rol proberen we de verbinding te maken tussen verschillende gemeenten, bedrijven en het onderwijs. Als veiligheidsregio zijn wij daarbij niet het centrale middelpunt. We zijn als netwerkbedrijf wel de katalysator en nemen een ondersteunende rol op ons. Ik zie dat we met onze crisisbeheersing aan het groeien zijn. Onze rol verschuift zich; we delen binnen een gigantisch netwerk steeds vaker onze kennis en capaciteiten met andere organisaties.”

Netwerken als wervingscampagne

Om interregionaal onze crisisbeheersing te versterken, is hoogwaardige en specialistische capaciteit nodig, vertelt René. “Het afgelopen jaar zijn, ondanks de krappe arbeidsmarkt, diverse functies ingevuld. De wijze waarop we deze professionals hebben gevonden, is voor ons vernieuwend. Het laat zien dat je netwerken ook kunt inzetten voor wervingscampagnes.” René doelt op een informatieborrel voor potentiële kandidaten, waar de veiligheidsregio de ontwikkeling rondom de crisisbeheersing presenteerde. “We hebben onze ambities gedeeld met afstudeerders en professionals van onder andere gemeenten en waterschappen. Dat leverde concreet de professionals op naar wie we op zoek waren.”

Weekstart

Ook op een ander vlak maakten we in 2023 stappen om onze crisisbeheersing te versterken. René licht toe: “We hebben in 2023 een weekstart in het leven geroepen. Alle diensten krijgen elke maandagochtend gezamenlijk een regionaal veiligheidsbeeld gepresenteerd. We nemen dan bijvoorbeeld door welke evenementen er die week zijn, of defensie een grote oefening heeft en er demonstraties gepland zijn. Ook kijken we naar de waterstanden en de weersvoorspelling en wat de status is van besmettelijke dierenziektes in onze regio.” Het weekbeeld dat VRBN samen met de andere Brabantse veiligheidsregio’s opzette, kreeg in januari 2024 navolging op landelijk niveau. “Inmiddels vindt de landelijke weekstart een uur voor onze eigen weekstart plaats. Het is mooi om te zien dat ons initiatief eraan heeft bijgedragen dat de landelijke crisisbeheersing op een hoger niveau komt.”

‘Kijk ook naar de sociale cohesie’

De 18-jarige Mila Bergmans uit Heusden studeert Integrale Veiligheidskunde bij Avans Hogeschool. Ze liep in december 2023 een dag mee binnen de sector Crisisbeheersing. “Ik ben sinds mijn elfde actief bij de jeugdbrandweer en onlangs doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer. Mijn doel? Bij de beroepsbrandweer gaan! Alhoewel ik tijdens de meeloopdag kennis heb gemaakt met andere interessante beroepen, zoals de gevarieerde rol van de Calamiteitencoördinator. Van de meeloopdag heb ik ontzettend veel geleerd. Ik kreeg inzicht in de functies die je binnen de veiligheidsregio kunt bekleden. En we hebben onder andere de meldkamer bezocht, waar ik meer leerde over de structuur en indeling van de organisatie.” Of Mila ook tips heeft hoe we onze veiligheidsregio verder kunnen versterken? “Kijk vooral ook naar waar de mensen van buitenaf behoefte aan hebben, wat er in de samenleving leeft. Een plek kan wel veilig zijn, maar mensen kunnen zich tegelijkertijd niet veilig voelen. Sociale veiligheid is een relevant thema, waar we zeker ook op school veel aandacht aan besteden.”

 

Bron headerfoto: Waterschap Aa en Maas